Welke kunst voor de slaapkamer kiezen? 5 tips

door | apr 22, 2022

Wil je jouw slaapkamer een make-over of opfrisser geven? Kunst maakt een groot verschil in wat je kamer uitstraalt. Maar hoe kies je de juiste kunst voor slaapkamers? In dit artikel geven wij 5 tips om kunst voor de slaapkamer te kiezen. 

Hoogte en formaat van de kunst bepalen

Hoe hoog je een kunstwerk hangt ten opzichte van het bed of andere meubels bepaalt hoe aantrekkelijk de kamer en de kunst eruitzien. Hang een kunstwerk op ooghoogte om het beste resultaat te creëren.

Let op: aangezien je in een slaapkamer vaker zit of ligt dan staat, is de ooghoogte van kunst voor de slaapkamer lager dan bijvoorbeeld kunst voor de keuken.

Ook het formaat van kunstwerken is een belangrijke factor in hoe de kamer en de kunst tot hun recht komen. Een klein 15x15cm schilderijtje is bijvoorbeeld geen goede keuze voor boven een bed van 2 meter breed. Een paar opties die je kunt overwegen zijn een groot kunstwerk kopen of meerdere kleine kunstwerken samenvoegen tot een gallery wall.

Heb je een klein kunstwerk dat je per se op zichzelf boven het bed wil hangen? Dan kun je bijvoorbeeld sierlijsten op de muur plaatsen om het vlak waarin het kunstwerk komt, kleiner te maken. Zo wordt dit deel van de muur optisch kleiner en past het kleine kunstwerk toch binnen de ruimte eromheen.

Kunst voor de slaapkamer kiezen op basis van kleur

Kleur is bepalend voor de sfeer van een ruimte. In de slaapkamer is het voor veel mensen belangrijk om een gevoel van rust te creëren. Bovendien kan de kleur zelfs effect hebben op hoe lang je slaapt. Kleuren die volgens onderzoek het meest rustgevend zijn, zijn:

  • Blauw (7u 52 min slaap per nacht)
  • Geeltinten (7u 45 min slaap per nacht)
  • Groen (7u 36 min slaap per nacht)
  • Zilver (7u 33 min slaap per nacht)
  • Oranje (7u 28 min slaap per nacht)

De kleuren paars, bruin en grijs kwamen als minst rustgevende kleuren uit dit onderzoek. Kies je paarse kunst voor de slaapkamer, dan kan dit zorgen voor zo’n 2 uur minder slaap dan bij blauwe kunst. Let wel: dit onderzoek bevatte slaapkamers met gekleurde muren in plaats van kunstwerken. Dat verschil van een paar uur slaap kun je dus met een korreltje zout nemen als jouw slaapkamer niet volledig gekleurd is. Ook is de tint van een kleur belangrijk: fel groen is bijvoorbeeld minder rustgevend dan pastel groen.

Welke kunst voor de slaapkamer

Geschikte onderwerpen voor slaapkamer kunst

Welke inhoud een kunstwerk heeft, kan ook invloed hebben op de uitstraling van je slaapkamer. Rustgevende onderwerpen voor kunst in de slaapkamer zijn bijvoorbeeld:

Interieurstijl als basis

De stijl van je meubels en kamer bepalen voor een deel welke kunst voor de slaapkamer geschikt is. Heb je bijvoorbeeld een slaapkamer die in een jaren ‘20 stijl is ontworpen, dan passen klassieke schilderijen en lijsten goed. Zijn de kamer en meubels modern? Dan zijn abstracte, moderne kunstwerken een goede keuze.

Soms is het contrast in stijlen ook juist passend, denk bijvoorbeeld aan mid-century modern waarbij de mix tussen klassiek en modern centraal staat. Hang in dit geval bijvoorbeeld een modern schilderij in een klassieke lijst.

Persoonlijke kunst voor de slaapkamer

Kunst is iets persoonlijks; niet alleen is het een kwestie van smaak, vaak zit aan je favoriete kunstwerk ook een gevoel of zelfs een herinnering verbonden. Overweeg dus om ook de kunst voor de slaapkamer te kiezen op basis van het gevoel dat je daar wil creëren. Heb je bijvoorbeeld een rustgevende herinnering aan een bepaalde locatie, zoek dan een kunstwerk van die plek. Uiteindelijk gaat het om het gevoel dat jij van het kunstwerk krijgt.

Online kunst voor de slaapkamer kopen

Heb je een idee van welke kunst je in jouw slaapkamer wilt hangen of wil je even rondkijken tussen de opties? Betaalbarekunst.nl biedt allerlei soorten kunst voor de slaapkamer (en andere ruimtes) online aan; scroll door de verschillende kunstwerken en bekijk vanuit je bed hoe een kunstwerk in de ruimte staat met onze AR App. Zo krijg je een voorproefje van het eindresultaat en voorkom je onnodige retouren!

0 reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1875 reviews.