Zwart-wit kunst

door | aug 7, 2016

Er zijn schilders die zich helemaal te buiten gaan aan kleuren in hun kunstwerk. Hoe meer kleur, hoe mooier in hun ogen. Hoe feller, hoe beter. Andere schilders houden meer van soberheid. Ze kiezen voor een zwart – wit kunststijl. Zwart-wit kunst kan, ondanks zijn eenvoudige pallet, van je muur afknallen. Als je het tenminste op de goede manier arrangeert.

Het ontstaan van zwart – wit kunst

Van oudsher zijn mensen geneigd om kleur in schilderijen te brengen. Al in de tijd van de oude Romeinen, werden allerlei kleurstoffen gemengd, om ervoor te zorgen dat een weergave zo echt mogelijk werd neergezet. Pas in het begin van de 20e eeuw, durfden enkele kubistische schilders de nadruk te leggen op de vorm en het figuur, in plaats van op de kleur. Bij deze Figuratieve kunststroming was de zichtbare werkelijkheid het belangrijkste. Kleur werd door hen gezien als manier om emotie toe te voegen.

schilderij_twee_mannen_regen

Een van de belangrijkste voorlopers van schilderijen met een minimum aan kleuren, was Mondriaan. Mondriaan schilderde tussen 1912 en 1915 met steeds minder kleuren. Hij gebruikte in die periode veel grijs, zwart, bruin en wit. Pas vanaf 1917 ging Mondriaan over op zijn bekende schilderijen met vlakken en primaire kleuren. Schilders worden onderling door elkaar geïnspireerd, waardoor steeds meer kunstenaars in het begin van de 20e eeuw met zwart-wit effecten gingen experimenteren.

De hedendaagse zwart-wit kunststijl

Tegenwoordig kom je in veel moderne huishoudens of kantoren zwart-wit kunst tegen. Schilderijen, bewerkte fotografieën, posters of beelden kunnen allemaal emoties weergeven, ondanks dat ze soms weinig kleur bevatten. Kunstenaars die kiezen voor een zwart – wit stijl, doen dat vaak om de aandacht niet af te leiden van het onderwerp van hun schilderij of foto. Met zwart-witte kleuren leg je de ziel van het onderwerp bloot, volgens veel van deze kunstenaars. Sommige schilders schilderen het grootste gedeelte van het kunstwerk in zwart, wit en grijs en geven alleen kleur aan een klein element. Het oog van de toeschouwer wordt dan extra sterk naar het gekleurde element getrokken.

tetris

Tijdloos en aantrekkelijk

Het voordeel van zwart-wit kunst, is dat het tijdloos is. Bijvoorbeeld de kleuren van kleding die mensen op een schilderij dragen, laten vaak een bepaalde periode in fashion zien. Door het kleurelement weg te halen, word je niet beïnvloed door ‘wat in de mode is’. In een zwart-wit weergave ziet niemand of een dame op het kunstwerk een bruin oranje jurk uit de jaren ’60 draagt, of een moderne blauw turquoise jurk aan heeft. Door het gebrek aan kleur lijkt een schilderij vaak wat meer retro en kun je het kunstwerk ongehinderd een langere periode laten hangen. Andersom kunnen zwart-wit schilderijen juist ook heel modern zijn en door het gebrek aan kleur blijft dat ook langere tijd zo. Bijvoorbeeld Digital Artists kunnen leuk met kleuren experimenteren.

Drieluik van een klassiek vliegtuig boven New York

Waar komen zwart-wit schilderijen echt tot hun recht?

Zwart-wit kunst staat niet overal mooi. Als je het op de verkeerde plek plaatst, kan het wegvallen tegen de achtergrond. Heb je daarentegen veel gekleurde voorwerpen in een ruimte, dan kan een zwart-wit kunststijl juist heel erg in het oog springen. Ook een minimalistisch interieur is uitermate geschikt voor zwart-wit schilderijen. Ondanks het gebrek aan kleur, of misschien wel juist door het gebrek aan kleur, is zwart-wit kunst erg artistiek.

Betaalbare Kunst verkoopt natuurlijk ook zwart-wit schilderijen. Heb jij ook interesse? Blader dan eens door de digitale zwart – wit catalogus.

Uitgelichte kunstwerk: Rainy day

0 reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1865 reviews.