Wat is Figuratieve Kunst?

door | jul 22, 2016

Kunst bestaat in veel verschillende vormen. Wat de ene persoon bestempelt als echte kunst, wordt door een ander nauwelijks bekeken. De waardering voor kunst is subjectief. Kunst is het product van de creativiteit van mensen. Muziek, film, dans en theater zijn kunstvormen die niet tastbaar zijn. Tastbare kunstuitingen zijn beelden, schilderijen, bouwwerken en in zekere zin literatuur en poëzie. Binnen al deze kunstvormen bestaan weer talloze stijlen en genres. In dit blog staat Figuratieve kunst centraal, als tegenhanger van abstracte kunst.

De definitie van figuratieve kunst

Als je de term figuratieve kunst ontleedt, kun je eigenlijk de betekenis van de term wel raden. Een van de belangrijkste kenmerken van figuratieve kunst is namelijk dat de zichtbare werkelijkheid herkenbaar wordt weergegeven. Simpel gezegd, op een schilderij van de boulevard, zie je een boulevard met vormen waarin je duidelijk mensen kunt herkennen. Abstracte kunst kan bijvoorbeeld als titel ‘Geluk’ dragen en puur uit gekleurde vlakken bestaan. Een andere term voor figuratieve kunst is realistische kunst.

Schilderij van een leuk straatje in Parijs

Verschillende stromingen

Een van de andere kenmerken van figuratieve kunst is de tijd waarin het kunstwerk gemaakt is. De aanduiding werd voor het eerst gebruikt in het begin van de 20e eeuw. In die periode waren de stromingen Kubisme, Fauvisme en Expressionisme erg belangrijk.

Kubisme

De kenmerken van de figuratieve kunstvorm kubisme, zijn in het kort:

  1. Schilders maken steeds meer gebruik van vormen; kubussen, cilinders, bollen en kegels.
  2. Orde, constructie en reflectie zijn belangrijk in een kunstwerk.
  3. De werken werden driedimensionaal. De schilder gebruikt een spel van kleuren om diepte te creëren.

Schilders kijken met andere ogen naar hun kunstwerk. Ze vragen zich steeds meer af of ze kunnen vertrouwen op hun waarnemingsvermogen.

Fauvisme

Deze stroming stond aan het begin van de Moderne Kunst. De belangrijkste kenmerken van fauvisme zijn:

  1. Er wordt gebruik gemaakt van felle kleuren en duidelijke vormen.
  2. De kleurpatronen zijn simpel, vlak en vaak niet waarheidsgetrouw.

De fauvistische hoogtijdagen duurde ongeveer een decennium.

Expressionisme

Bij de expressionistische kunstenaars was het gevoel erg belangrijk:

  1. De gevoelswaarde die de maker hecht aan een object staat centraal.
  2. Oude schilderwetten worden niet langer nageleefd. Het beeld is kleurrijk, maar wordt vervormd, vertoont weinig perspectief en is slordig getekend.
  3. Door onnatuurlijke kleuren te gebruiken, probeert de schilder een bepaald gevoel uit te drukken.

Gezond 2 50X50

De Cobra groep

In het jaar 1948 vormden een aantal Fauvisten en Expressionisten de Cobra-groep. De leden hadden veel gelijke gedachten en gaven een andere betekenis aan de term Figuratieve kunst. Bekende namen uit de Cobra-groep zijn Corneille en Karel Appel.

Genres

Per definitie vallen onder figuratieve kunst een aantal genres. Denk aan stillevens, portretten en landschappen. De definitie van dit figuratieve kunstgenre is als volgt: ‘Een stilleven is een compositie van roerloze of levenloze objecten die met zorg worden belicht’. Wat portretten en landschappen betreft kan iedereen zich een voorstelling maken van de betekenis.

Het aanbod van Betaalbare Kunst

Betaalbare Kunst heeft schilderijen in allerlei verschillende stijlen en uitvoeringen. Zoveel mensen, zoveel meningen. Het aanbod wordt steeds aangevuld en de prijzen variëren van 1 tot 1000 euro.

Heb je interesse in online kunst kopen? Bekijk dan snel onze collectie, of laat een schilderij op maat maken.

Uitgelichte kunstwerk: Hollandse molens

 

0 reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1873 reviews.