Wat zijn de verschillende soorten kunststijlen voor in huis?

door | nov 15, 2016

We hebben het in de afgelopen blogs over verschillende soorten kunststijlen gehad. Van abstracte kunst tot figuratieve kunst, van kleurrijke kunst tot zwart wit kunst. Maar wat was nou ook al weer wat? In dit blog behandelen we de verschillende kunststijlen voor in huis naast elkaar, zodat jij gemakkelijker kunt beoordelen welke stijl het beste bij je past.

Moderne kunst

Moderne kunst stamt uit het eind van de 19e eeuw. Schilders eisen steeds meer hun eigen vrijheid op en lappen regels aan hun laars. Kunstenaars gaan experimenteren door fantasieën aan realistische beelden toe te voegen. Daardoor wordt de werkelijkheid anders weergegeven. Dat gaat gepaard met andere materialen en nieuwe toepassingen van vormen. De keuze van materiaal en vorm ligt aan de basis van het uitdrukken van licht, tijd en emotie.

Soorten kunststijlen - moderne kunst

Kleurrijke kunst

Kleur in schilderijen is nooit gedachteloos gekozen. De schilder is altijd heel bewust bezig met het kiezen van kleuren in schilderijen. En juist omdat de kleur met zorg gekozen is, heeft kleurrijke kunst dus ook een duidelijke boodschap. Kiest de schilder voor opvallende kleuren, of schildert hij juist in natuurlijke tonen? Is het schilderij in warme tinten geschilderd, of geeft het juist een koele aanblik in huis? Zoals we al eerder beschreven, heeft kleur veel verschillende betekenissen. En er zijn minstens zoveel verschillende technieken voor het aanbrengen van kleur in het schilderij.

Soorten kunststijlen - kleurrijke kunst

Zwart-wit kunst

Houd je helemaal niet van een kleurenpracht aan de muur? Dan is zwart-wit kunst een goede keuze. Want ondanks het ontbreken van kleur, kan een zwart-wit schilderij je kamer helemaal ophalen. De gedachte achter zwart-wit schilderijen, is dat je de ziel van het onderwerp blootlegt. Je aandacht wordt niet afgeleid door kleurschakeringen. Zwart-wit kunst is tijdloos, je kunt er alle kanten mee op.

Soorten kunststijlen - zwart wit kunst

Figuratieve kunst

Figuratieve kunst is tegengesteld aan abstracte kunst. Binnen de figuratieve kunststroming wordt de zichtbare werkelijkheid weergegeven. Figuratieve kunst stamt uit het begin van de 20e eeuw. Kubisme, Fauvisme en Expressionisme zijn de belangrijkste richtingen binnen de figuratieve kunst. De Cobra groep herbergt een aantal belangrijke kunstenaars uit deze tijd.

Soorten kunststijlen - figuratieve kunst

Abstracte kunst

De keerzijde van figuratieve kunst, is abstracte kunst. Bij abstracte kunst probeert de kunstenaar de zichtbare werkelijkheid op een andere manier af te beelden, of zelfs helemaal te vermijden. Een abstract schilderij is een spel van vormen, lijnen, materialen en kleuren, waardoor de emotie van de schilder naar voren gebracht wordt.

soorten kunststijlen - abstracte kunst

Fotografie kunst

Vanaf halverwege de 20e eeuw wordt fotografie steeds breder geaccepteerd als kunstvorm. De foto’s worden steeds indringender en fotografen proberen verschillende technieken uit om de beste fotografie kunst te maken. In sommige gevallen lukt het ze om een foto zo schilderachtig neer te zetten, dat het resultaat haast geschilderd lijkt. Of een foto als kunst kan worden bestempeld, hangt af van het kenmerk of de foto emotie los kan maken bij onafhankelijk publiek.

Soorten kunststijlen - fotografie kunst

Heb je een heel erg specifieke wens of een duidelijke persoonlijke smaak? Bij Betaalbare Kunst is het ook mogelijk om schilderijen op maat te laten maken. Interesse? Neem snel contact met ons op!

Uitgelichte kunstwerk: Happy

0 reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1876 reviews.