De betekenissen van symbolen in schilderijen

door | mrt 19, 2018

Vind je kunst interessant en wil je meer leren over de betekenissen van schilderijen? Dan kun je in deze blog lezen wat de betekenissen van symbolen in schilderijen zijn. Het kunnen interpreteren van symbolen maakt kunst namelijk veel leuker.

Je begrijpt beter welke gedachten of emoties de kunstenaar duidelijk heeft willen maken. Elk schilderij heeft namelijk een betekenis! Ben je benieuwd naar de bekende symbolen in schilderijen? Lees dan verder.

1. Vruchten als symbool

Over het algemeen staan schalen met vruchten in een schilderij voor feest, overvloed en een goed leven. Echter hebben vruchten op zichzelf natuurlijk ook weer een betekenis.

De appel

De appel staat symbool voor de liefde, vaak met een ondertoon van erotiek. Zo wordt de boezem vaak vergeleken met appels. Dit staat weer voor de vruchtbaarheid van een vrouw. Bij een onderwerp met een religieuze lading, staat de appel voor spirituele kennis. De appel van Adam en Eva gaf immers kennis van goed en kwaad.

Citrusvruchten

Citrusvruchten werden in de oudheid gewijd aan Venus, de godin van de liefde. De citroen staat vanwege zijn bitterzure smaak dan ook symbool voor zure liefde en valse vriendschap. Sinaasappel staat voor de kennis van goed en kwaad. Omdat de vrucht het hele jaar door groeit staat het ook symbool voor vruchtbaarheid.

2. Bloemen als symbool

Bloemen staan symbool voor een jong leven, de zon, de aarde en vleselijke lust. Hierbij is de bloesem een symbool voor levenskracht, vreugde, het einde van de winter en zegen over de dood. Ook elke aparte bloem heeft weer een andere betekenis.

bloeiende appelboom schilderijBloeiende appelboom, voerstreek

De pioenroos

De pioenroos staat voor de roos zonder doornen: Maria, de moeder van Jezus. Wanneer je het meer algemeen opvat staat het voor eer en waardigheid, maar ook verlegenheid en bescherming. In de oudheid stond het symbool voor een gelukkig en gezond leven.

De anjer

De anjer kan meerdere betekenissen hebben afhankelijk van de kleur. Zo is de rode anjer symbool voor passie, bewondering en verlangen. De witte anjer staat voor toewijding en waardigheid. Ten slotte is de gele anjer symbool voor teleurstelling en afwijzing. De kleur van de anjer kan een schilderij dus een heel andere betekenis geven.

3. Kleuren als symbool

Bepaalde kleuren in een schilderij kunnen invloed hebben op de betekenis ervan. Naast de primaire kleur wordt er in de kunst ook nog gekeken naar de kleurencirkel en kleurcontrasten. In deze blog vertellen we je over de betekenis van bepaalde kleuren.

Blauw

De kleur blauw staat voor mysterie en de innerlijke overgave. Hierbij wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen hemelsblauw: reine trouw, korenblauw: eeuwige trouw en viool blauw: nederige schoonheid.

Dibond kunstwerk blue girlBlue girl – dibond kunstwerk

Geel

Geel staat voor de zon, warmte en goud maar ook voor roem en jaloezie. Hierbij wordt er ook weer een onderscheid gemaakt tussen neven kleuren. Lichtgeel staat symbool voor veranderlijkheid en wantrouwen, goudgeel voor volmaking en onovertreffelijk zoals de zon. Zwavelgeel staat tot slot voor twijfelachtigheid en bedrog.

Rood

De kleur rood staat, zoals je misschien wel verwacht, voor vitaliteit en bloed. Het is een teken van gevaar en woede maar tegelijkertijd ook de kleur van de liefde en romantiek.

4. Dieren als symbool

Ten slotte spelen dieren natuurlijk ook vaak een belangrijke rol in kunst. Hieronder drie dieren die het vaakst voorkomen in schilderijen.

De haan

De haan staat symbool voor waakzaamheid, vreugde en verstand. Daarnaast staat het voor de overwinning van de duisternis en is het daarmee symbool van het licht. Een haan wijst de weg en geeft richting aan.

De hond

Een hond staat voor trouw en opoffering, met name voor de echtgenoot en het geloof. Ook staat het voor waakzaamheid.

De vogel

De vogel kan verschillende betekenissen hebben. Het is een symbool van de lucht. Wanneer ze op een boom zitten symboliseert het onderlinge liefde. Is de vogel afgebeeld in een kooitje? Dan staat dit voor maagdelijkheid. Is het kooitje open? Dan is de maagdelijkheid al verloren gegaan.

Symbolen kunnen dus veel betekenissen hebben in de kunst. Hopelijk kun je door deze blog schilderijen beter interpreteren en krijg je steeds meer plezier in het kijken naar kunst. Wil je meer informatie over kunst of heb je interesse in een mooi stuk voor aan je muur? Neem dan contact met ons op!

0 reacties

Een reactie versturen