Hoe hoog moet ik mijn schilderij ophangen? – Stappenplan

Hoe hoog moet ik mijn schilderij ophangen? – Stappenplan

by Nienke, 20/04/2018

Kunst is een van de meest persoonlijke vormen van decoratie in huis. Het zegt niet alleen iets over jouw stijl en smaak, het zegt ook iets over hoe je bent. Het ophangen van een mooi doek geldt als een goede manier om jezelf non-verbaal te uiten, buiten het feit dat een kunstwerk aan de muur erg leuk is om naar te kijken. Bij het ophangen van een schilderij gaan veel mensen echter de fout in. In deze blog lees je de ideale hoogte voor jouw schilderij!

Hoe hoog moet ik mijn schilderij ophangen?

Wanneer je een mooi doek op de kop hebt getikt, wil je natuurlijk dat het goed hangt zodat jij en je gasten er zoveel mogelijk van kunnen genieten. Dat het op de juiste hoogte hangen van schilderijen niet altijd even makkelijk is, blijkt uit het feit dat het vaak misgaat. Mensen hebben van nature de neiging om een kunstwerk te hoog op te hangen.

In deze blog geven we je tips over hoe hoog je je schilderij het beste op kunt hangen. We onderscheiden daarbij twee verschillende methoden.

Schilderij ophangen op ‘gevoel’

Om te voorkomen dat je je schilderij te hoog hangt, is het aan te raden om de hoogte te bepalen in de positie die je normaal gesproken ook inneemt in de ruimte. Stel je voor dat je een schilderij wilt ophangen in je zitkamer, ga dan op de bank zitten en laat iemand het schilderij voor de muur houden. Op deze manier kun je ‘op gevoel’ makkelijk de hoogte bepalen.

Veel mensen gaan er hierbij vanuit dat het midden van het schilderij op ooghoogte moet hangen, dit kijkt namelijk het prettigst. In een huiskamer geldt deze vuistregel overigens niet altijd, want de ooghoogte tijdens het zitten scheelt aanzienlijk met de ooghoogte wanneer je staat. Gebruik dus je gevoel en hang het schilderij wat hoger op, zodat het vanuit verschillende posities prettig te bewonderen is.

Kleurrijk stel

Hoogte schilderij bepalen met een rekensom

Durf je niet op je gevoel te vertrouwen? Geen zorgen, want natuurlijk is er ook gewoon een simpele ‘rekensom’ die je vertelt hoe hoog je je kunstwerk op moet hangen. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is een meetlint – want meten is immers weten- en wellicht een rekenmachine. We nemen de stappen met je door:

Stap 1:

Zet op 145 centimeter hoogte een streepje op de muur, gemeten vanaf de grond. Dit wordt gezien als een geschikte hoogte voor zowel kleine als grote mensen.

Stap 2:

Meet de lengte van je doek op en deel dit door twee. Dit geeft je het precieze midden van je schilderij.

Stap 3:

Schilderijen worden veelal aan een koord gehangen. Meet wanneer je dit doet het stuk tussen de bovenkant van je schilderij en het begin van het koord op. Trek dit getal vervolgens af van de hoogte die je hebt gemeten in stap 2. Hiermee bereken je hoeveel hoger je de haak boven de eerder gemeten 145 centimeter van de grond moet hangen.

Stap 4:

Zet vervolgens opnieuw een streepje op het punt waar de haak moet komen te hangen, zoals je hebt berekend in stap 3.

Wanneer je deze stappen volgt, weet je precies hoe hoog je je schilderij op moet hangen!

De grootte van je schilderij bepalen

Niet alleen de hoogte waarop je kunst hangt, maar ook de grootte van het kunstwerk zelf speelt natuurlijk mee. Niet ieder formaat kunstwerk past immers in iedere ruimte. Wij krijgen dan ook vaak de vraag hoe je het best de grootte van een te kopen werk kunt bepalen. Hiervoor zijn gelukkig een aantal handvatten.

Voor kunstwerken boven de bank is er de zogenaamde ‘2/3e regel’. Dit wil zeggen dat je voor de maat van je schilderij minimaal 2/3e van de breedte van je bank moet nemen. Deze regel is ook toe te passen wanneer je een werk boven een eettafel wilt hangen.

Kunst in je slaapkamer? Kies dan voor een werk van minimaal 120 centimeter breed. Bij een lege muur zonder ankerpunt wordt aanbevolen om voor een doek van minimaal 80 centimeter hoogte te gaan.

Lacour – kamer met dekens en kist

Betaalbare kunst aanschaffen

In deze blog hebben we je meer verteld over hoe je het beste een schilderij op kunt hangen. We zijn daarbij ingegaan op de geschikt hoogte in verschillende ruimtes, maar ook de grootte van het werk zelf is aan bod gekomen.

Op zoek naar kunst? Op onze website vind je een ruim aanbod aan schilderijen, fotokunst en beelden. Wij verkopen werk voor een betaalbare prijs, dus neem vooral eens een kijkje!

1 reactie


    • Janis
      Reageer Cancel Reply
    • september 10, 2021

    Bedankt voor de fijne tips!

Reageer

Je emailadres zal niet worden weergegeven. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Je kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente berichten

Back to Top