Online kunst kopen: 5 tips voor een veilige aankoop

door | mrt 16, 2022

Online kunst kopen kan een uitdaging zijn: je ziet het kunstwerk alleen op foto’s en moet de bezorging maar afwachten om te zien of het echt zo mooi staat in jouw ruimte. Bovendien weet je niet in welke staat het zal arriveren en kun je aan de hand van foto’s niet altijd de kwaliteit beoordelen. 

Toch heb je bij online kunst kopen het voordeel van een ruimer assortiment om uit te kiezen en vergelijken. Bovendien is het vaak goedkoper en efficiënter dan naar een fysieke winkel te gaan.

In dit artikel geven wij daarom 5 tips om miskopen te voorkomen en zetten we belangrijke indicatoren van betrouwbaarheid op een rij voor online kunst kopen zonder risico.

 1. Bekijk het kunstwerk aan jouw muur voordat je bestelt
 2. Lees reviews over de webshop
 3. Verifieer of het kunstwerk klaar is om op te hangen
 4. Controleer het verzend-, retour en garantiebeleid
 5. Zorg dat de betaling veilig is

1. Bekijk het kunstwerk aan jouw muur voordat je bestelt

Eén van de grootste hindernissen op het gebied van online kunst kopen, is dat je niet weet hoe het zal staan in jouw ruimte. Uit onderzoek blijkt dat het niet kunnen bekijken van een kunstwerk in het echt, voor 75% van de kunstkopers een reden is om huiverig te zijn over online kunst kopen. 

De oplossing? Augmented reality. Door middel van deze technologie kun je virtuele elementen (zoals een kunstwerk) toevoegen aan de realiteit (zoals een camerabeeld van jouw muur). Het lijkt alsof het gekozen kunstwerk echt aan jouw muur hangt, in het juiste formaat én perspectief. 

Met de AR App van Betaalbarekunst bekijk je de kunstwerken aan jouw muur, versleep je ze eenvoudig naar de gewenste plek, sla je jouw favoriete combinaties op en deel je deze met vrienden. Ben je tevreden? Dan kun je direct doorklikken naar de webshop en jouw aankoop voltooien.Bekijk onderstaande video om de AR app in actie te zien, en download zelf de app voor Android en iOs.

2. Online kunst kopen? Lees eerst reviews over de webshop

Om erachter te komen of een online kunst verkoper betrouwbaar is, zijn reviews erg belangrijk. De ervaringen van klanten die al hebben besteld, voorspellen hoe jouw ervaring met online kunst kopen bij deze aanbieder hoogstwaarschijnlijk zal verlopen. Als je vooral negatieve reviews ziet, is dit een teken dat je beter op zoekt kunt naar een andere webshop. 

In veel gevallen plaatsen klanten alleen reviews als ze heel blij of heel ontevreden zijn. De moeite die iemand neemt om een negatieve ervaring te delen, geeft aan hoe graag ze jou als nieuwe klant willen beschermen tegen een miskoop. Wil je op een veilige manier online kunst kopen, dan kun je zulke reviews beter niet in twijfel trekken.
Let op: als een website alleen maar positieve reviews heeft, kan dit ook juist een slecht teken zijn. Soms schrijven webshops zelf nep reviews om betrouwbaarder over te komen dan ze zijn. Controleer dus of de reviews op de website zijn geplaatst overeenkomen met Google Reviews en andere betrouwbare review sites zoals Kiyoh.

3. Verifieer of het kunstwerk klaar is om op te hangen

Bij online kunst kopen let je vooral op het kunstwerk zelf. Hierdoor sta je misschien niet stil bij het feit dat je een ophangsysteem nodig hebt. Zorg dus eerst dat je weet of het kunstwerk wel klaar is om op te hangen en niet alleen op rol of zonder ophangsysteem wordt geleverd. Het is zonde om je kunstwerk in huis te hebben en niet op te kunnen hangen!

Wil je kunstwerken bestellen inclusief lijst of ophangsysteem? De kunstwerken van Betaalbarekunst zijn altijd compleet en direct klaar om op te hangen. Schilderijen worden nooit op rol geleverd; ze zijn altijd opgespannen op een houten frame (spieraam). Andere kunstwerken zoals AluArt worden kant-en-klaar inclusief ophangsysteem geleverd. Bekijk ook onze ingelijste posters voor kunstwerken die al in het juiste formaat lijst bezorgd worden.

4. Controleer het verzend-, retour en garantiebeleid

Online kunst kopen brengt risico’s met zich mee. Voordat je een online aankoop doet, is het dus handig om te weten hoe de verzending, eventuele retournering en garantie zijn geregeld. Een aantal vragen die je kunt nagaan:

 • Betaal je verzendkosten apart of is dit inbegrepen bij de prijs van het kunstwerk? 
 • Kun je de bestelling volgen met Track&Trace? Hiermee heb je niet alleen een indicatie van het levermoment, maar heb je ook een bewijs van verzending. Een scammer stuurt je vaak helemaal niets, dus een Track&Trace code is een goed teken.
 • Kun je het kunstwerk eenvoudig retourneren? Voor online kunst kopen staat een wettelijk herroepings-/retourrecht van twee weken. Biedt de webshop dit niet aan, dan kun je beter een andere aanbieder zoeken.
 • Krijg je bij een retour het volledige aankoopbedrag terug of slechts een deel? Dit is handig om te weten als je van plan bent meerdere kunstwerken te bestellen, ze thuis te vergelijken en een deel terug te sturen.
 • Hoe makkelijk is een beschadigd kunstwerk om te ruilen? Komen hier extra kosten bij kijken?
 • Van welke garanties kun je uitgaan? Denk hierbij aan betaling, verzending, verschillen van mening en garantie op de kunstwerken zelf. Betaalbarekunst is bijvoorbeeld aangesloten bij WebwinkelKeur. Dit betekent dat wij voldoen aan wetgeving, transparant zijn in onze informatievoorziening en bemiddeld worden bij geschillen.

5. Zorg dat de betaling veilig is

Bij online kunst kopen is het, vooral tijdens het betalen van jouw kunstwerk, belangrijk dat er veilig met je gegevens wordt omgegaan. Voorbeelden en indicaties van veilige betaalsystemen zijn:

 • iDeal en Paypal. Dit zijn beveiligde platforms, waarop je gegevens over het algemeen goed zijn beschermd. Kijk uit met betaalverzoeken en -links.
 • AfterPay. Deze betaalmethode hanteert een strikt privacybeleid waardoor er vertrouwelijk met jouw gegevens wordt omgegaan.
 • Mollie en Focum. Dit zijn onafhankelijke, professionele partijen die allerlei soorten betaalverkeer al jaren in goede banen leiden.

Betaal altijd alleen in een https (versleutelde) beveiligde omgeving, zodat je er zeker van bent dat het afrekenen veilig verloopt.

Online kunst kopen bij Betaalbarekunst

Betaalbarekunst voldoet aan alle bovengenoemde voorwaarden voor online kunst kopen bij een betrouwbare webshop. Daarnaast bieden wij een laagste prijs garantie, waardoor jij nooit teveel betaalt voor je kunstwerk. Bekijk de veelgestelde vragen voor meer informatie over onze garanties, of neem contact op met onze specialisten!

0 reacties

Een reactie versturen