Wat is moderne kunst en wat zijn de kenmerken?

door | jul 4, 2016

Door de eeuwen heen is kunst sterk veranderd. Aan het uiterlijk van het kunstwerk, kun je vaak opmaken in welke periode het werk gemaakt is. In dit blog richten we ons puur en alleen op moderne kunst. Wat wordt er precies onder verstaan? Waar herken je moderne kunst aan? Wat maakt deze kunstvorm nu anders dan de andere schilderstijlen? Wij zetten de drie belangrijkste kenmerken voor je op een rijtje.

1. De oorsprong van moderne kunst

Voor de 20e eeuw moesten schilders en kunstenaars zich aan strikte regels houden om voldoende opdrachten te krijgen. Aan het eind van de 19e eeuw komt daar steeds meer weerstand tegen en eisen schilders steeds meer vrijheid op om te doen wat ze zelf mooi vinden. Modernisme is ontstaan in het begin van de 20e eeuw en eindigde in de jaren ’60. Komt je kustwerk uit die periode, dan bestaat er een grote kans dat het om moderne kunst gaat. Binnen het modernisme bestaan een aantal stromingen:

  1. Kubisme
  2. Futurisme
  3. Dadaïsme
  4. Surrealisme

Aan het einde van de jaren ’60 maakt modernisme plaats voor postmodernisme of hedendaagse kunst. Dat valt niet langer onder de noemer moderne kunst.

moderne kunst digital art

2. Afschaffen van regels

Een belangrijk kenmerk van moderne kunst is dat de kunstwerken niet langer gemaakt worden aan de hand van klassieke regels. Schilders geloven dat hun continue drang naar originaliteit een beter artistiek inzicht geeft, zowel bij de schilder zelf, als bij de liefhebber.

“Onder moderniteit versta ik het vergankelijke, het vluchtige, het toevallige, de ene helft van de kunst, waarvan de wederhelft het eeuwig onveranderlijke is.”
Charles Baudelaire

Bij alle vier de stromingen van moderne kunst zijn de kunstenaars vooral aan het experimenteren op welke manier ze de werkelijkheid op een abstracte manier weer kunnen geven. De realiteit is niet langer interessant genoeg om zonder fantasie weer te geven. Het effect van het schilderij is belangrijker dan en precieze weergave van het beeld. Met behulp van vormen en kleuren wordt geprobeerd een intens contrast neer te zetten.

3. Gebruik van verschillende vormen en materialen

Moderne kunstenaars maken gebruik van verschillende vormen. Zeker na de Tweede Wereldoorlog werd deze trend duidelijk zichtbaar. Ze onderzochten hoe licht, tijd en emotie door verschillende vormen en materialen uit te drukken waren.

Abstracte kunst is hier een belangrijk voorbeeld van. Het woordenboek hanteert de volgende definitie:

“Abstracte kunst is kunst die de overeenkomst tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid vermijdt”

Het doel van abstracte kunst is vervormen en prikkelen, zodat alleen de essentie overblijft. De Rus Wassily Kandinsky was een van de eerste die echt abstract ging schilderen. Mondriaan en Picasso zijn namen van abstracte kunstenaars die bij het grotere publiek bekend zijn.

Moderne kunst kopen

Juist vanwege de bijzondere vormen, de hoeveelheid kleur en de emotie die moderne kunst oproept bij mensen, is het een gewilde stijl om aan de muur te hangen. Wil je moderne kunst kopen? Betaalbarekunst.nl heeft werk van verschillende kunstenaars in het assortiment. Onze missie is om meer mensen te stimuleren plezier te beleven aan kunst. Daarom bieden wij vooral kunstwerken aan met een goede prijs. We werken snel en veilig, alles om het voor de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Weet je niet goed wat je wil? In de blog over ‘Online kunst kopen en verkopen’ geven we je enkele tips waarmee je rekening kunt houden voordat je een kunstwerk aanschaft. En het leuke van onze werkwijze; je kunt een schilderij een hele maand op proef hebben. Vind je het toch niet mooi staan in je ruimte, dan ruil je het gewoon om voor iets anders of krijg je binnen een week je geld terug.

Uitgelichte kunstwerk: Pepsi

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Laat je favoriete abstracte schilderij op maat naschilderen - - […] kunst is subcategorie van de stroming Moderne kunst. Het abstracte schilderij laat niet de ware realiteit in zijn directe…

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1875 reviews.