Kunst op kantoor: wat zijn de positieve effecten?

door | dec 23, 2016

Het zal de meesten van ons overkomen zijn: je stapt een kantoor binnen en je blik valt op een schilderij of beeld. Of het nu wel of niet jouw smaak is, zo’n kunstwerk voegt toch iets toe aan de ruimte. ’t Fascinerende aan kunst is dat het je nooit onberoerd laat en laat dàt nou net de reden zijn waarom steeds meer kantoren kunst aanschaffen. Hier volgen de vier belangrijkste reden om kunst op kantoor te hebben:

1. Kunst als sfeermaker

Een kunstwerk op kantoor draagt direct bij aan de sfeer van een ruimte. Zowel voor het personeel als voor bezoekers. Vergelijk maar eens een kale kantoorruimte zonder een prent of schilderij aan de muur met een kantoor waar een intrigerend beeld aan de muur hangt. Laatstgenoemde is natuurlijk veel aantrekkelijker, letterlijk en figuurlijk.

2. Kunst als stemmingmaker

Kunst heeft heel veel invloed op je stemming; beelden, vormen en kleuren zenden namelijk informatie naar je hersenen. Deze prikkels beïnvloeden vervolgens je stemming en gedrag. Je herkent het wel: je wordt veel rustiger wanneer je je in een natuurlijke omgeving bevindt en je wordt juist actiever (of zelfs onrustig) als je in een omgeving met felle kleuren en lawaaiige beelden bent. Vergelijk het maar met een boswandeling versus een wandeling door een drukke winkelstraat.

Kunst op kantoor heeft dus echt die macht om de stemming van het personeel en de bezoekers te beïnvloeden. Denk hieraan wanneer je kunst in de wachtruimte of bij de ingang wilt regelen.

3. Kunst als inspirator

Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat kunst de creativiteit stimuleert en stressverlagend kan werken. Het biedt mensen de mogelijkheid om hun hoofd tijdelijk te legen om daarna weer vol nieuwe energie en creativiteit aan de slag te gaan Welke werkgever zou dat niet willen voor zijn medewerkers, maar ook voor de bezoekende klanten?

4. Kunst als huisstijldrager en promotiemiddel

Veel bedrijven (h)erkennen de kracht van kunst en combineren dat met iets kenmerkends van het bedrijf. Iets van het logo, iets van de kernwaarden of de bedrijfsmissie. Ooit opgevallen hoe grote bedrijven kunst op deze manier gebruiken? Een subtiele en mooie manier om het bedrijf ‘tussen de oren’ te krijgen.

Welk kunstwerk op kantoor?

Kunst laat zich niet in een categorie stoppen, je kunt er dus alle kanten mee op: een beeld, schilderij, een canvas, fotografie of glaswerk. Behalve de materiaalsoort kun je ook kiezen uit verschillende stijlen: modern, klassiek, minimalistisch? Of juist een combinatie hiervan? Je kunt een ruimte voor brainstormsessies juist modern inrichten en een klassieke stijl voor de boardroom kiezen. Of juist helemaal tegendraads gaan. Wat bij het bedrijf en de mensen ’t beste past en ‘t beste aanvoelt. Bedenk hierbij ook nog welke invloed kleuren op je stemming hebben, dan weet je genoeg: er is zoveel mogelijk met kunst op kantoor!

Bekijk hier een actueel overzicht van kunst voor op kantoor.

Wat vind jij van kunst op kantoor? Heeft het een positief effect op je prestaties? Laat het ons weten en plaats hieronder je reactie!

0 reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1869 reviews.