Kenmerken van kleurrijke schilderijen

door | jul 11, 2016

Bewust of onbewust, kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. Mensen hebben een ingewikkelde mening over kleuren. Of een kleur geaccepteerd wordt, hangt grotendeels af van de situatie. Een kikkergroen T-shirt wordt breed geaccepteerd, een kikkergroen maatkostuum daarentegen niet. Ondanks dat het nog niet onomstotelijk is aangetoond door de wetenschap, wordt kleur gezien als een significante factor die van invloed is op gedrag. Kleuren worden gebruikt binnen bijvoorbeeld de marketing, om conversie te verbeteren. Kunstenaars zijn heel bewust bezig als ze kleurrijke schilderijen maken. De kleur in schilderijen laat namelijk de boodschap zien, die de kunstenaar over wil dragen.

De geschiedenis van kleur

De gebruikte kleur in schilderkunst is afhankelijk van de beschikbaarheid van kleur. Tot ongeveer de 14e eeuw was er alleen verf op waterbasis beschikbaar. Schilderijen uit die tijd hebben aardekleuren, zoals oker, krijt en houtskleur. Vanaf de 14e en 15e eeuw werd verf op basis van olie gemengd. Kleuren werden daardoor helderder en frisser. En door al deze kleuren te mengen, kregen kunstenaars veel meer mogelijkheid om te variëren. In de 19e eeuw werd kleur steeds belangrijker. Schilders leerden dat je met kleur in schilderijen net zoveel uit kan drukken als met vormen. Vanaf 1940, onder invloed van de industriële revolutie, ontstonden er op basis van acryl nog meer nieuwe kleuren, zoals fluorescerende kleuren. Veel moderne kunst is geschilderd met heldere kleuren. En het leuke van kleuren, ze blijven altijd in ontwikkeling.

Dibond kunstwerk "Koe van Bas" van de digital art kunstenaar BAS 4Dreams

Warme en koude kleuren

Al op jonge leeftijd krijg je met kleur te maken. Op de basisschool leer je dat de drie primaire kleuren, rood, geel en blauw, niet gemaakt kunnen worden door andere kleuren te mengen. Kleuren als groen en oranje zijn secundaire kleuren, die ontstaan door geel met blauw en geel met oranje te mengen. Buiten primair en secundair, kun je ook een ander onderscheid maken in kleuren.

Kleurrijke schilderijen zijn vaak opgebouwd uit contrasterende kleuren; warme of koude kleuren. Warme kleuren hebben een gele ondertoon. Warme kleuren wekken een aantal uiteenlopende emoties op, van blij tot agressief. Binnen de marketing worden de kleuren geel, rood en oranje als opwekkers van eetlust gezien. Vandaar de gele en rode kleur in het logo van Mc Donalds. Rood maakt mensen enthousiast en verhoogt de hartslag. Warme kleuren zwepen de passie op.

Koude kleuren hebben een blauwe ondertoon. Blauw wordt een rustgevende werking toegeschreven. Blauw vertraagt de hartslag en gek genoeg ook het hongergevoel. Gezagvoerders dragen veelal blauwe uniformen, omdat ze daardoor meer betrouwbaarheid uitstralen. In ruimtes waar rust en kalmte gewenst is, wordt veel gewerkt met koude blauwe en groene kleuren.

De betekenis van kleur in schilderijen

Kunstenaars gebruiken kleur in schilderkunst heel doordacht. Ze kiezen bewust voor bepaalde kleuren en laten andere kleuren weg, omdat ze een bepaalde boodschap willen uitdragen. In onze westerse wereld bestaat er een symboliek voor kleuren:

  • Rood: staat voor kracht, romantiek, vitaliteit, assertiviteit en ambitie
  • Geel: wordt geassocieerd met zonlicht. Het geeft hoop, wijsheid en een geluksgevoel
  • Oranje: staat symbool voor de jeugdige onverschrokkenheid. Het is een levendige opgewekte kleur
  • Blauw: creëert ruimte en openheid en staat symbool voor wijsheid en betrouwbaarheid, maar heeft tegelijkertijd ook een melancholische ondertoon.
  • Groen: de kleur van harmonie en veiligheid. Groen kalmeert de zenuwen en staat symbool voor bescheidenheid en vriendelijkheid.
  • Bruin: straalt betrouwbaarheid uit. Het wekt een gevoel van nostalgie op.
  • Grijs: wordt gezien als compromis kleur. Het is een rustige vredige kleur.
  • Wit: de kleur van puurheid, veiligheid, perfectie en onschuld.
  • Zwart: wordt geassocieerd met mysterie, verdriet en dood.

In Aziatische landen wordt anders tegen kleuren aangekeken. Daar wordt wit juist vaak geassocieerd met dood en verlies. Dat laat de subjectiviteit van kleur goed zien.

Schilderij van kleurrijke huisjes aan zee

Technieken van aanbrengen van kleur in schilderkunst

Kunstenaars kunnen op heel veel verschillende manieren kleur aanbrengen in hun schilderijen. De belangrijkste technieken zijn:

  1. A la prima; De verf wordt direct op het doek aangebracht en pas op het doek gemengd.
  2. Impasto; De verf wordt in dikke structuren aangebracht. De kunstenaar gebruikt een kwast of een ander grof attribuut.
  3. Glaceertechniek; De kunstenaar brengt de verf in dunne lagen aan op de ondergrond. Dit gaat vooral goed met een penseel.
  4. Tamponeren; De verf wordt op de ondergrond gestempeld. Het zijn korte bewegingen, verf wordt niet uitgesmeerd.
  5. Samminiseren; De kunstenaar beschildert zijn ondergrond in 1 keer. Als de verf droog is, schildert hij er weer overheen.
  6. Dripping; De verf wordt op het doek gedruppeld.
  7. Airbrush; Verf wordt verneveld en onder luchtdruk aangebracht op de ondergrond.
  8. Materie schilderen; De gebruikte verf wordt aangevuld met bijvoorbeeld gips, aarde of stro.
  9. Gemengde techniek; De kunstenaar gebruikt verschillende materialen en technieken door of over elkaar.

Kleurrijk aanbod

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om de muren van hun woning of bedrijfsruimte in rustige kleuren te verven. Het opvrolijken gebeurt met kleurrijke accessoires. Ook bij Betaalbarekunst.nl vind je een leuk aanbod van kleurrijke schilderijen. De kunstwerken in ons assortiment hebben een zeer scherpe prijs. We hebben verschillende stijlen, dus er zit altijd iets bij wat past in je interieur. Je kunt bij ons met IDEAL, onder rembours en achteraf betalen, dus je bent altijd verzekerd van een veilige aankoop.

Uitgelichte kunstwerk: Kleurrijk lijnenspel

2 Reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1870 reviews.