Wat zijn de kenmerken van digitale kunst?

door | jan 18, 2017

Heb jij wel eens van de term ‘digital art’ gehoord? En kun je een definitie geven van het begrip? Veel mensen kennen de term maar vinden het beschrijven best moeilijk. En dat is niet verwonderlijk, want de grenzen van digitale kunst worden alsmaar opgerekt. Met de komst van de computer in de jaren ‘70 en zeker ook na het in gebruik nemen van internet, bedenken artiesten en kunstenaars steeds nieuwe vormen van digitale kunst. De bekendste musea van digital art, zijn het Digital Art Museum en het Museum of Computer Art.

Een vereenvoudigde definitie

In het eerste opzicht is het moeilijk om een definitie op te stellen voor Digitale Kunst:

Digital art, of digitale kunst is alle kunst die met de computer gemaakt wordt en opgebouwd is met de binaire code van 1-en en 0-en.

Dat lijkt een heldere definitie, maar is het dat ook? Want is een ingescand schilderij dan ook digital art? En is een werk dat volledig gemaakt is door een computer en niet door een kunstenaar eigenlijk nog wel kunst te noemen?

Statische kunst, gemaakt op de computer

Kunst die gemaakt is met behulp van een computer, is digitale kunst. Daarbij kun je denken aan:

  • Bewerkte afbeeldingen
  • Kunst gemaakt met digitale tekenprogramma’s
  • Kunst die ontstaan is uit de algoritmen van speciale ontwerpprogramma’s

Betaalbare Kunst verkoopt digitale kunst die af te drukken is, zodat je het op kunt hangen in de ruimte van je keuze.

Digitale kunst - piano momentenBewegend beeld

Kunst waaraan bewegende beelden, of videoapparatuur ten grondslag liggen, valt ook onder digital art. Pipilotti Rist is een bekende videokunstenaar, die bijvoorbeeld exposeerde in de videoruimte van het Museum Boijmans van Beuningen. Een heel flauw voorbeeld van bewegende kunst, zijn het aquarium en het haardvuur op je televisiescherm. Betaalbare kunst beschikt (nog) niet over bewegende digitale kunst. Wil je deze vorm van digitale kunst kopen, dan moeten we je helaas teleur stellen.

Kunst gebaseerd op internet

Digitale kunst kan ook bestaan uit de vorm Internetkunst, of net.art. Internetkunst bestaat in principe alleen op internet. Het is gemaakt door en voor het web en lapt alle originele regels voor kunst aan zijn laars. Met internetkunst proberen de kunstenaars vernieuwend te blijven, een soort nieuw hippie tijdperk.

Er is nog een nieuwere stroming die internet en internetkunst op de hak neemt. De kunstenaars van deze stroming zetten zich eigenlijk af tegen internet en zijn verslavingen. Ook dit soort kunst zie je vooral in galerieën en musea en niet zo snel in iemands privévertrekken. Als laatste kennen we een digitale kunststroming die gericht is op games, zoals Tetris en the Sims. Deze en nog vele andere games worden over de hele wereld tentoongesteld op kunstfestivals en exposities.

Digitale kunst - Blue GirlKunst en digitale installaties

Ook digitale installaties kunnen aan de basis liggen van digital art. Bij deze techniek is de interactie met het publiek erg belangrijk. Een van de bekendere digital installation arts exposities is het GLOW festival in Eindhoven, dat jaarlijks plaatsvindt in de maand november. Bijvoorbeeld laser- en lichtshows vallen onder deze artvorm.

Virtual reality kunst

Met virtual reality kunst kun je als het ware rondlopen in een schilderij. Dit kan heel surrealistisch zijn, maar juist ook heel erg op waarheid gebaseerd. Zo kun je je laten onderdompelen door duizenden lichtjes, maar ook rondwandelen door beroemde huizen. Deze kunst is nog heel erg experimenteel. Artiesten zijn nog volop aan het onderzoeken hoe ze het publiek omver kunnen blazen.

De kenmerken van digitale kunst

Digital art die je bijvoorbeeld bij Betaalbare Kunst kunt kopen, heeft een aantal overeenkomende kenmerken:

  1. De basis van het kunstwerk ligt bij een (aantal) foto(‘s), die digitaal bewerkt zijn.
  2. Digitale kunst is reproduceerbaar, zonder dat de kwaliteit hieronder te lijden heeft.
  3. Doordat de kunst manipuleerbaar is, kan het steeds veranderen, zoals het schilderij Girl on white/red van BAS, uit de collectie van Betaalbare Kunst.
  4. Digitale kunst is vaak interactief.
    Digitale kunst - girl on white and gold Digitale kunst - girl on white and red

Heb je interesse in het kunstwerk dat te zien is in de uitgelichte afbeelding? Het volledige kunstwerk vind je hier.

0 reacties

Een reactie versturen