Waarom is kunst belangrijk voor in huis?

door | jul 24, 2017

Er zijn mensen die zich afvragen wat de meerwaarde is van kunst voor in huis. Ze zien niet in waarom ze dure kunst in hun kamers zouden hangen, terwijl ze hun muren ook in een lekker fris kleurtje kunnen verven om een speels effect te creëren. Betaalbare Kunst is overtuigd van het belang van kunst in huis. Kunstuitingen en het herkennen van culturele kenmerken kunnen namelijk heel veel bijdragen aan onderling begrip in een maatschappij. Door zowel het verleden, het heden, als de toekomst te bekijken, leer je verschillende werelden waarderen.

Kunst en je gezondheid

In 2011 heeft een groep onderzoekers met ‘The Hunt Study’ aangetoond dat kunst en cultuur positief bijdragen aan je geestelijke én je lichamelijk gezondheid. De conclusie van dit onderzoek is dan ook: het bezoeken van musea en kunstgaleries of het hebben van kunst in huis, maakt ons gelukkiger. Dat is toch een prachtige reden die het belang van kunst aantoont? Door een schilderij op te hangen dat je raakt, word je elke dag een klein beetje extra gelukkig. Volgens een ander onderzoek, het onderzoek van Packer, daalt je stressniveau als je regelmatig een museum bezoekt.

Het belang van kunst - mountainviewKunst en je kijk op de wereld

Kunst en cultuur hebben grote invloed op de manier waarop je naar de wereld kijkt. Elliot Eisner, president van de National Art Education Association in de VS zei daarover het volgende:

‘The arts are fundamental resources through which the world is viewed, meaning is created and the mind is developed’

Wil jij goede redenen weten voor het belang van kunst? Hieronder heeft Betaalbare Kunst een aantal goede argumenten opgeschreven:

  • Kunst leert je een eigen oordeel te vellen. Iedereen heeft een persoonlijke mening over kunst en cultuur. De ene persoon vindt een schilderij spuuglelijk, terwijl de ander er juist wel door geraakt wordt. Als je je mening kunt motiveren, is jouw oordeel net zoveel waard als die van ieder ander. Waarom kunst belangrijk is? Je leert voor jezelf opkomen!
  • Daaropvolgend kun je stellen dat kunst je kan leren een meervoudig perspectief te zien. Door kunst aandachtig te bekijken, merk je dat een vraag meerdere goede antwoorden kan hebben. Dat een probleem veel goede oplossingen kent. Kunst is niet rechtlijnig, net zoals veel aspecten in het leven niet rechtlijnig is. Je kunt op veel manieren naar kunst voor in huis kijken, net zoals naar de wereld.
  • Doordat meningen over een bepaald kunstwerk kunnen veranderen, leer je dat dingen kunnen wijzigen onder invloed van het verstrijken van de tijd, of het verplaatsen van een perspectief.
    Abstracte kunst - belang van kunst
  • Kunst en cultuur laten een manier zien om je uit te drukken, anders dan met woorden en cijfers. Je kunt door middel van een toneelstuk, een concert of kunst in je woonkamer een bepaald gevoel overbrengen aan de toeschouwer. Met kunst kun je emoties overbrengen die moeilijk in woorden gevangen kunnen worden.
  • Kunst leert je om terug te grijpen naar de onbevangenheid die je als kind had. Dat geeft energie, waardoor je gemakkelijker de dag doorkomt.
  • Kunst is heel persoonlijk. Kunst voor in huis is een weergave van je karakter, je interesses en je persoonlijkheid. Bezoekers van je huis krijgen na het zien van je schilderijen alvast inzicht in jou als persoon.

Belang van kunst - andere culturenKunst kopen

Alles bij elkaar meer dan genoeg redenen om een aantrekkelijk schilderij aan te schaffen. Wil jij advies over de schilderstijl, schildertechnieken, afmetingen en genres? Betaalbare Kunst geeft je tips en adviezen om te zorgen dat je een schilderij koopt dat perfect bij je past. Je kunt het contactformulier invullen op de website, voor persoonlijke vragen, informatie over kunst op maat, of het maken van een afspraak voor het bezoek aan een van de galerie van Betaalbare Kunst in Den Haag.

Word je geraakt door het schitterende uitzicht van het schilderij ‘Amsterdamse bruggen’ bovenaan deze blog? Op onze website vind je meer informatie over de afmetingen en afwerking van dit bijzondere schilderij.

0 reacties

Een reactie versturen