5 onmisbare tips voor het kopen van betaalbare kunst

door | nov 19, 2017

Heb jij ook een kale muur in je kamer die schreeuwt om een aantrekkelijk schilderij? Goed gekozen kunst kan een echte blikvanger zijn. Door kunst op te hangen, laat je zien dat je je durft te verdiepen in het leven. Het bekijken van kunst leert je namelijk je eigen mening te vormen en deze te motiveren. Je maakt kennis met verschillende perspectieven en die je ook in je eigen leven kunt gebruiken. En omdat er steeds meer betaalbare kunst op de markt komt, is dit jouw moment om te laten zien wat je in huis hebt.

Maar hoe vínd je nou dat perfecte kunstwerk? De praktijk laat zien dat veel mensen prima kunnen beoordelen wat ze níet mooi vinden, maar moeite hebben met het bepalen wat ze wél mooi vinden. Er is zoveel keuze wat betreft stijlen, technieken, kleuren, afmetingen, materialen en prijzen. En wat is nou de perfecte plaats om een schilderij op te hangen?

Met dit blog krijg je handige tips om een goede keuze te maken bij de aanschaf van kunst, zodat je lange tijd met plezier naar je schilderij kunt kijken. Bovendien krijg je een aantal richtlijnen voor het ophangen en belichten van je kunstwerk. Super handig, toch?

Schilderkunst - Make me Up

Make me Up

Tip 1: bepaal vooraf het doel van het kunstwerk

Kunst ophangen is niet alleen gezellig, het geeft je huis ook karakter. Of we het nu hebben over de woonkamer, je keuken, de slaapkamer of je kantoor, door een aansprekend schilderij verander je de energie van de ruimte. Het is aan jou om te bepalen welke energie je uit wilt dragen met je gekozen kunstwerk. Wil je de sfeer minder serieus maken? Ga dan op zoek naar een schilderij met humor en kleur. Houd je erg van romantiek? Neem dan een kunstwerk met warme kleuren en ronde vormen.

Het belang van kunst in huis

Het is aan te raden om niet ondoordacht te werk te gaan. Nieuwkomers krijgen door het schilderij boven je bankstel een eerste indruk van de manier waarop jij in het leven staat. Het kunstwerk dat je kiest wordt door je bezoek beschouwd als een uiting van je karakter.  Daarom is het vaststellen van het doel van je schilderij zo belangrijk. Je wilt je bezoek niet onbewust op het verkeerde been zetten.

Kunst kan heel onbevangen zijn. Het maakt de aanschouwer vrolijk. Anderzijds kunnen schilderijen ook heel indringend zijn. De keuze van je schilderij heeft direct zijn weerslag op de sfeer in de kamer. Bedenk dus wat je bij je bezoek wilt bereiken en draag dit uit met je keuze in kunst.

In de blog ‘Waarom is kunst belangrijk voor in huis?’ kun je nog veel meer lezen over de invloed van kunst op je interieur en je persoonlijke ontwikkeling.

Fotografie kunst met glas

Schotse Hooglander

Tip 2: verdiep je in de verschillende stijlen

Kunst komt voor in tientallen stijlen en vormen. Kunstkenners hebben het bijvoorbeeld over abstracte kunst, moderne kunst en figuratieve kunst. Er bestaat bovendien een onderverdeling in zwart-wit kunst en kleurrijke kunst. Als je op zoek bent naar een schilderij dat bij jou karakter past, is het interessant om op zoek te gaan naar de achterliggende betekenis van de verschillende stijlen.

Als je nog niet vaak kunst hebt gekocht, kan het verstandig zijn om ‘veilig’ te kiezen door dicht bij jezelf te blijven. Als je een meer ervaren kunstkoper bent, kan het juist leuk zijn om een keer te veranderen van stijl. Treed uit je comfortzone en hang een metalen schilderij in je keuken en beoordeel het effect dat je daarmee creëert. Maak de overstap van sober naar kleurrijk en ontdek wat dat doet met je kamer. Omdat kunst tegenwoordig prima betaalbaar is, kun je best eens een gokje wagen.

De stijlen van Betaalbare Kunst

Betaalbare kunst maakt in de webshop gebruik van een eigen gekozen indeling. De schilderijen worden aangeboden in verschillende categorieën, om het zoeken te vergemakkelijken. Je kunt kiezen uit:

  1. Schilderijen
  2. Fotografie
  3. Digital art
  4. Metalen schilderijen
  5. Gecertificeerde reproducties

Binnen elke categorie is een onderverdeling gemaakt in de onderwerpen van de schilderijen. Je kunt bijvoorbeeld verder filteren op abstracte kunst, portretkunst, dierenkunst, landschappen, mensen en figuren en nog veel meer.

Digital Art - Colorcoded

Colorcoded

Tip 3: Zwart-wit of kunst in kleur

Ook wat betreft kleur gelden wat algemene richtlijnen. Een sobere inrichting vraagt om kleur, een interieur in poederkleuren of pasteltinten wordt minder fraai met een fel gekleurd schilderij. Als voorbeeld: in een slaapkamer met een warme inrichting kan fotografiekunst in zwart-wit uitvoering prachtig zijn.

Kleuren in een schilderij zorgen voor contrast. Bovendien kunnen kleuren bepaalde emoties opwekken. Felle kleuren trekken de aandacht. Rood in schilderijen staat vaak symbool voor passie, liefde, warmte en romantiek. De kleur geel in kunst maakt vrolijk, terwijl groen veelal frisheid en natuur benadrukt. Momenteel is kleurrijke kunst erg populair. In de blog ‘Wat is de betekenis van kleur in kunst?’ lees je meer over verschillende contrasten en het effect van kleuren.

Schilderkunst Vissers op de boulervard

Vissers op de boulevard

 

Zwart-wit kunst is niet per definitie karakter- of emotieloos. Het tegengestelde is eerder waar. Zwart-wit kunstenaars gebruiken juist geen kleuren, om te voorkomen dat de aandacht te ver van het onderwerp afdwaalt. Door alleen zwart en wit te gebruiken, wordt volgens zwart-wit kunstenaars de ziel van het onderwerp blootgegeven.

Olifant + kleine zebra

The big elephant and small zebra

Tip 4: Kies een goed formaat

Wat betreft formaat zijn er een aantal richtlijnen waaraan je je kunt houden. Waar in de voorgaande jaren de maat 90×60 cm (bxh) een maximale standaard was, zien we tegenwoordig veel vaker grotere schilderijen. De maat 120×80 cm wordt op het moment het meest verkocht. Voor mensen met een grote lege muur en een royaal bankstel, is het formaat 150×100 cm ook heel erg geschikt.

Ben je op zoek naar een schilderij voor een andere locatie dan boven je bank? Een handige maatstaf voor het juiste formaat van je schilderij is de breedte van je vrije muur x 0,57. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is het ideale formaat schilderij voor die muur, tenminste volgens de criteria van deze tijd. Met deze rekensom kun je ook de beste formaten voor een schilderij boven je bed of bij je eettafel bepalen.

De meeste galeries en musea hangen het centrum van het schilderij op 1,45 m hoogte, vanaf de vloer gemeten. Als extra controle voor het goede formaat kun je aanhouden dat er na het plaatsen van je schilderij op die hoogte, rondom het werk ten minste 40 cm vrije ruimte moet zijn. Op die manier voorkom je dat het totaalplaatje propperig wordt. Het is over het algemeen mooier als een schilderij niet breder is dan het object waar het boven hangt. Dus een eettafel van 90 cm, vraagt om een schilderij van maximaal 80 cm breed.

Bijzondere formaten

Heb je grote vrije ruimte boven je bed of achter je dressoir? Probeer hier dan eens een panorama schilderij of een drieluik op te hangen. Deze kunstvormen scheppen een ruimtelijk beeld, waardoor de kamer groter kan ogen. Een grote lege verticale muur vraagt om een extra groot kunstwerk, ofwel een echte blikvanger. Zowel een kunstwerk in het vierkant, portrait of zuil zijn dan goede opties.

schilderij allerlei kruiken

Schilderij aan een vrije muur bij een klant van Betaalbarekunst

Tip 5: de kunst van het ophangen

En dan is het zo ver, na lang wikken en wegen heb je een keuze gemaakt. Het schilderij waarop je je oog hebt laten vallen is in je bezit. Hoe nu verder? Hoe zorg je ervoor dat je kunstwerk het beste tot zijn recht komt? Ook hiervoor kun je een aantal richtlijnen aanhouden:

  • Hang het centrum van het schilderij op ooghoogte. Op die manier wordt je blik automatisch naar de kern van het centrum getrokken en wordt je kunst een echte eyecatcher.
  • Hang de kunst waterpas. Veel mensen vinden een scheef hangend schilderij uitermate storend, wat onrecht doet aan de kwaliteit van het werk. Heb jij net die uitzondering gekocht waarbij het juist de bedoeling is dat de kunst provoceert? Hang het werk dan ook vol overtuiging scheef.
  • Zorg voor een prettige, warme belichting. Voorkom schittering door te fel (zon)licht op het kunstwerk, maar zorg wel voor voldoende licht om alle details van het werk te kunnen bekijken. Schel licht maakt een schilderij vaak harder dan de kunstenaar oorspronkelijk voor ogen had.
  • Let op de harmonie in de ruimte. Door de stijl en kleuren af te stemmen met andere objecten in de kamer wordt je kamer een geheel. Verspreid je kunst door de ruimte, hang niet alle schilderijen op eenzelfde wand.
Kunstenaar van Betaalbare Kunst - Lacour - fotografiekunst

Urban trap met de bocht

Kunst voor iedereen

Betaalbare Kunst gelooft in kunst voor iedereen. Onze missie is kunst bereikbaar maken voor alle mensen die hun omgeving op willen waarderen. De prijzen van de schilderijen uit de collectie liggen een stuk lager dan de prijzen van kunst uit een gemiddelde galerie. De kunst die aangeboden wordt, komt zowel van Nederlandse bodem als uit het buitenland.

Nederlandse kunstenaars

Allereerst verkoopt Betaalbare Kunst handgeschilderde werken van verschillende Nederlandse kunstenaars. De verkoop van hun werken gaat via een ‘shop-in-a-shop’ samenwerking. Betaalbare Kunst biedt de kunstenaars een platform en een galerie om hun werken tentoon te stellen, de kunstenaars leveren betaalbare, goede kunstwerken. Van de fotografiekunst van Lacour, tot de Dikke Dames van Broeren, al onze kunstenaars hebben iets eigens, iets bijzonders te bieden.

Kunst uit het buitenland

Naast de Nederlandse kunstenaars werkt Betaalbare Kunst ook samen met grote ateliers in landen als China. In deze ateliers werken tientallen kunstenaars aan opdrachten uit onder andere Nederland. Ze schilderen op bestelling, waardoor er een betaalbaar alternatief ontstaat voor verschillende kunststijlen. Door deze ateliers wordt kunst bereikbaar voor veel grotere groepen mensen.

Kunstenaar Betaalbare Kunst - Broeren - Dikke dans

Dikke dans

Kunst kopen via Betaalbare Kunst

Online kunst kopen is spannend, want hoe valt een schilderij in de werkelijkheid uit? Voor alle twijfelaars is het mogelijk om de kunst vooraf in het echt te beoordelen. Betaalbare Kunst heeft een galerie van 110 m2 in Den Haag die je tijdens openingstijden of op afspraak kunt bezoeken. Heb je geen zin of tijd om de galeries te bezoeken? Dan maak je gewoon een keuze uit de webshop.

Of je nu een schilderij koopt tijdens een galeriebezoek, óf bij een bezoek aan onze webshop, de meeste kunstwerken kun je een maand op proef krijgen. Je hebt in die proefperiode de tijd om te beoordelen of het kunstwerk echt bij je past, een soort ultieme test. Besluit je dat je het schilderij toch niet wilt houden? Dan krijg je na het onbeschadigd retourneren je volledige aankoopbedrag terug. Let op: dit geldt niet voor maatwerk en de grotere AluArt-kunstwerken. Lees hiervoor de algemene voorwaarden.

Kunst uit de collectie van Betaalbare Kunst is dus niet alleen voordeliger, we maken het óók nog eens erg gemakkelijk. Vragen? Neem snel contact met ons op of bezoek onze galerie.

0 reacties

Een reactie versturen