5 tips die je helpen bij het kopen van een extra groot schilderij

door | nov 28, 2018

Sommige huizen hebben prachtige vrije wanden in de living, entree of slaapkamers. Dat geldt ook voor kantoorruimtes. Een grote vrije muur schreeuwt om een bijzondere invulling. Een standaard schilderij of kunstwerk voldoet hier eigenlijk niet. Daarom heeft Betaalbare Kunst extra grote schilderijen in de collectie, met afmetingen van bijvoorbeeld 120 x 180 cm, of 200 x 200 cm. Betaalbare Kunst probeert ook van deze bijzondere eyecatchers de kosten laag te houden, je koopt een groot schilderij al vanaf €399,-.

Ben jij op zoek naar zo’n muurvuller? In dit blog lees je tips die je kunnen helpen bij de aanschaf van zo’n bijzondere aankoop.

groot schilderij halTip 1: de afmeting

Een groot muurvullend kunstwerk klinkt leuk, maar je moet zeker weten dat je er echt de ruimte voor hebt. Betaalbare Kunst gebruikt een richtlijn wat betreft de verhouding formaat ten opzichte van de vrije muur. Door middel van een simpele rekensom kun je het ideale formaat van een groot schilderij op een vrije muur bepalen:

Breedte/hoogte van je vrije muur x 0,57 = Ideale breedte/hoogte voor je schilderij

Natuurlijk ben je vrij in je keuze wat betreft afmetingen van je favoriete kunstwerk ten opzichte van je vrije muur. Het advies is echter wel om rondom het gekozen schilderij minimaal 40 cm vrije muur over te houden. Dat geldt zeker bij een drukke kleurrijke muurvuller. Op die manier voorkom je dat het geheel propperig oogt. Het schilderij dat je hierboven ziet, kun je in verschillende afmetingen bestellen. Perfect passend te maken op jouw mooie lege muur.

Muurvullend schilderij woonkamerTip 2: let op het breedte- en hoogte effect

Over het algemeen kun je stellen dat een vrije muur die breder is dan hoog, vraagt om een groot schilderij in landscape afmetingen. Is je vrije muur hoger dan breed, dan kun je kiezen voor een vierkant of portretschilderij. Ben je op zoek naar een groot schilderij boven je eettafel, dressoir of bankstel? Kies dan voor kunst die smaller is dan het object waar het boven hangt. Dat is beter voor het ruimtelijke effect in de kamer.

Vind je het moeilijk inschatten of de grootte van het schilderij van je keuze past op de muur waar je het wilt plaatsen? Maak dan een mal van karton of papier en hang dit enige tijd op de plaats van je toekomstige kunstwerk.

groot schilderij - effect in de ruimteTip 3: goede belichting van je vrije muur

Muurvullend kunst moet natuurlijk op de juiste manier belicht worden voor een optimaal wow-effect. Een karige of schelle belichting vermindert het plezier dat je ervaart als je naar je grote schilderij kijkt. Bovendien moet je weerspiegeling van verlichting in de lijst proberen te voorkomen. Dat verplaatst namelijk je blik naar een verkeerde richting. Voorkom schaduwvorming op het doek, om het totaalplaatje geen onrecht aan te doen.

groot schilderij boven de bankTip 4: een muurvuller met meerdere panelen

Zeker in kantoorruimtes kunnen vrije muren enorm zijn. Bekijk dan ook eens de mogelijkheid van een kunstwerk met losse panelen. Een twee- of meervoudig paneelschilderij geeft een speels effect, zeker als je kiest voor verschillende afmetingen van de bij elkaar horende panelen. Het is ook leuk om een metalen wanddecoratie op te hangen aan je vrije muur. Betaalbare Kunst heeft een groot schilderij voor iedereen: van abstracte kunst met dikke lagen verf, tot realistische werken en nageschilderde werken van grootmeesters.

groot schilderij in de woonkamerTip 5: een groot schilderij op maat laten maken

Betaalbare Kunst verkoopt op het moment veel grote schilderijen. Afmetingen van 140 x 140 cm zijn allang geen uitzondering meer. Toch kan het zijn dat je in onze collectie grote kunstwerken net niet de perfecte afmeting voor jouw vrije muur terugvindt. Of dat je een bepaalde stijl en uitvoering in je hoofd hebt die je niet zomaar ergens kunt kopen. Bij ons kun je schilderijen op maat laten maken, met een onderwerp en uiterlijk naar keuze. Je hebt inspraak over afmetingen, het type afbeelding en de schilderstijl. Wil je weten hoe je een foto of een bestaand schilderij kunt laten naschilderen? Lees er alles over op onze zusterwebshop Betaalbare Kunst op Maat.

Een muurvullend schilderij kopen is erg spannend. Een groot schilderij is enorm sfeerbepalend. Betaalbare kunst geeft je de kans gebruik te maken van een maand ‘proefhangen’. Besluit je binnen een maand dat het schilderij toch niet bij je interieur past, dan kun je het kunstwerk retourneren of ruilen.

2 Reacties

 1. Sterkenburg

  Goedemiddag,

  Behoort het schilderij bij tip 4 ook tot uw collectie/(blauw)?

  met vriendelijke groet,

  Toos Sterkenburg

  • Erik Jonkman

   Beste Toos,

   Bedankt voor je bericht.
   Op dit mommen nog niet, maar je we kunnen dit kunstwerk zeker voor je laten schilderen.
   Welk formaat had je in gedachten?

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1869 reviews.