Fotografie kunst: wat zijn de kenmerken?

door | okt 19, 2016

Foto’s maken is nog nooit zo gemakkelijk geweest. De digitale camera maakt het mogelijk om van alles wat je mooi of interessant vindt een foto te maken. Je ziet het resultaat meteen. Afdrukken is daarvoor niet meer nodig, wat de kosten enorm bespaart. De fotocamera’s op mobiele telefoons worden ook steeds professioneler. Verschillende merken bieden goede lenzen in de telefoon. De functies inzoomen, scherpstellen en uitlichten wordt ook steeds beter bij elk nieuw model telefoon dat op de markt komt. Maar is elke foto kunst? Wat maakt de foto “Urban Pianokamer” in ons foto-assortiment kunst? Kun je eigenlijk wel spreken van kunst in de vorm van fotografie?

Fotografie kunst piano kamer

De ontwikkeling van het fototoestel

De eerste echte fotografie stamt uit de jaren ’30 van de 19e eeuw. In die tijd werd de foto direct op papier gebrand. Er kon dus geen kopie worden afgedrukt. Pas in 1850 ontstond de mogelijkheid om negatieven te maken. Deze negatieven werden afgedrukt in de donkere kamer. Het is een lichtgevoelig en chemisch proces. De meeste foto’s werden daardoor bij speciale bedrijfjes afgedrukt. In 1940 kwam de eerste analoge spiegelreflexcamera op de markt. Deze camera was aan de prijs en voor het merendeel van de amateurfotografen daardoor niet aantrekkelijk. Kleurenfoto’s werden voor de gewone consument pas in 1960 betaalbaar.

Rond 1980 komen de eerste digitale camera’s. De kwaliteit van die camera’s was op dat moment nog veel slechter dan de kwaliteit van analoge camera’s. Pas in het begin van 2000 gingen steeds meer (professionele) fotografen een digitale camera gebruiken. Canon verkocht de eerste digitale spiegelreflexcamera omstreeks 2003.

De acceptatie van fotografiekunst

Op het moment dat fotografie steeds breder ingezet werd, ontstond de vraag waaronder een foto eigenlijk geschaard moest worden. Deze vraag, of een foto een document is, of een artistieke expressie, heeft tot ellenlange discussies geleid.

In het begin van de 20e eeuw probeerden fotografen hun foto’s steeds vaker als kunstvorm aan de man te brengen. Door het ontstaan van het pictorialisme, werden de foto’s steeds schilderachtiger. De foto “Camper onderweg” is een goed voorbeeld van schilderachtige fotokunst.

Fotografie kunst camper onderweg

 

In deze tijd ontstond een steeds breder wordende acceptatie van fotografie als kunstvorm. Pas vanaf 1960, in het postmoderne tijdperk, werd fotografie kunst algemeen geaccepteerd. Door artiesten zoals Andy Warhol, werden steeds meer fotografen getriggerd om ook te gaan experimenteren met hun foto’s. Sinds 1968 wordt de Pulizer Prize voor feature fotografie uitgereikt. Dit is een eerbetoon voor foto’s met een duidelijke artisieke nieuwswaarde. Deze foto’s worden alle gezien als kunst. Tegenwoordig is fotokunst dus een geaccepteerde richting om je in te specialiseren.

De emotie van een foto

In de afweging of een foto kunst is, speelt de emotie een grote rol. Normaliter wordt een foto waarbij de fotograaf bewust geprobeerd heeft om een afbeelding te maken, waarbij de emoties herkenbaar zijn voor onafhankelijk publiek. Een foto van een schattige baby kan bij de familie veel emoties losmaken, maar maakt het nog geen kunst. Ann Geddes bijvoorbeeld is het wel gelukt om van de fotografische weergave van baby’s fotokunst te maken.

Digitale beeldbewerking

Door de opkomst van digitale beeldbewerking zijn de schilderkunst en fotografie kunst dichter bij elkaar komen liggen. Schilders zijn namelijk vrij om elementen uit een beeld weg te laten als ze schilderen. Voor een fotograaf lag dat altijd anders. Door digitale manipulatie is het nu voor fotografen ook mogelijk om een waarheidsgetrouwe foto aan te passen, door er bijvoorbeeld elementen en kleuren aan toe te voegen of te verwijderen. De foto “A lot of Flamingo’s” is een mooi voorbeeld van het effect van het feller maken van de kleuren in een foto.

Fotografie kunst Groep Flamingo's

Vind jij dat fotografie bestempeld mag worden als kunst? Word jij vaak geraakt door het beeld op een foto? Bekijk onze collectie voor voorbeelden van fotokunst in ons assortiment.

Uitgelichte kunstwerk: Urban eend

0 reacties

Een reactie versturen