Figuratieve kunst vs abstracte kunst: de verschillen

door | mei 18, 2018

Kunst wordt er bij sommige mensen van jongs af aan met de paplepel ingegoten, terwijl anderen kunst pas op latere leeftijd ontdekken. Hoe dan ook: kunst is er voor iedereen. Zelfs mensen die weinig met kunst denken te hebben, kunnen plotseling geraakt worden door een mooi kunstwerk. In deze blog vertellen we je meer over figuratieve en abstracte kunst.

De verschillende kunstvormen zijn niet voor iedereen gesneden koek. Wanneer je je aan het oriënteren bent op een mooi stuk kunst is het handig om wat meer te weten over de belangrijkste kunstvormen. Daarom gaan we in deze blog in op de eigenschappen van zowel figuratieve als abstracte kunst en geven we voorbeelden.

De verschillen tussen figuratieve en abstracte kunst

Kunst is continue in beweging. Door de eeuwen heen is kunst, net als de rest van de wereld, flink veranderd. Deze verandering wordt dikwijls gevat in kunststromingen. Een kunststroming wordt gekenmerkt door de dominante opvatting over wat kunst moet zijn en hoe het gemaakt dient te worden.

Vroeger duurden de periodes waarin een kunsstroming dominant was soms wel een eeuw, maar sinds 1870 werd dat steeds korter. Sterker nog, tegenwoordig bestaan verschillende kunststromingen tegelijkertijd! Voorbeelden van bekende en invloedrijke kunststromingen zijn de renaissance en barok.

Binnen deze stromingen wordt vaak het onderscheid gemaakt tussen figuratieve en abstracte kunst. We gaan dieper in op deze twee kunstvormen:

Figuratieve kunst

Figuratieve kunst valt het best te omschrijven als kunst waarin iets te herkennen valt. ‘Iets’ kan vanalles zijn. Denk hierbij aan een persoon, landschap of gebouw. Het afgebeelde is realistisch en lijkt op iets dat echt bestaat, figuratieve kunst wordt daarom ook vaak realistische kunst genoemd.

Voorbeelden van figuratieve kunst:

  • landschappen
  • portretten
  • stillevens

Figuratieve kunst van Betaalbare Kunst

Hollandse molens

Hollandse molens

Een exemplarisch voorbeeld van figuratieve kunst: twee molens in een Hollands landschap.

Mannen met pech

Mannen met pech

Een afbeelding van een alledaagse situatie: twee mannen met pech.

Bas 4Dreams - Black Lips

Bas 4Dreams – Black Lips

Dit digitale kunstwerk toont een deel van het gezicht van een vrouw met zwarte, opvallende lippen.

Abstracte kunst

De tegenpool van figuratieve kunst is abstracte kunst. Het is de kunstvorm die niet altijd even goed wordt begrepen, omdat abstracte kunst draait om de gedachten en het gevoel van de kunstenaar. In tegenstelling tot figuratieve kunst zijn in abstracte kunst dus geen herkenbare objecten, personen of situaties te vinden.

Soms is het ook de bedoeling dat het kunstwerk niet goed wordt begrepen. Kunstenaars dagen de kijker dan uit om met zijn eigen gevoel naar het werk te kijken.

Abstracte kunst van Betaalbare Kunst

Kleurrijk lijnenspel (vierkant)

Kleurrijk lijnenspel (vierkant)

Een abstract schilderij van een mooi, kleurrijk lijnenspel met felle kleuren.

Bright Light

Bright light

Dit decoratieve abstracte schilderij toont een pallet aan mooie kleuren.

In the middle

In the middle

Een abstract schilderij van een cirkel in het midden van een andere cirkel.

Betaalbare kunst aanschaffen?

In deze blog hebben we de verschillen tussen figuratieve en abstracte kunst uitgelicht. Bij figuratieve kunst draait het om herkenbare objecten en personen, terwijl abstracte kunst meer ruimte biedt aan het eigen gevoel en voorstellingsvermogen.

Zou je ook een mooi figuratief of abstract kunstwerk aan je muur willen hangen, maar schrik je van de prijzen van mooie kunstwerken? Bij Betaalbare Kunst scoor je schitterende kunstwerken voor een zachte prijs! Neem snel een kijkje in ons ruime assortiment en laat je verrassen.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Achterom kijken | GERDA BONTSEMA - […] Het contrast tussen beide beschilderde muren is groot. En interessant. Kort gezegd zie je hier eigenlijk het verschil tussen…

Een reactie versturen