Waar komt dieren kunst vandaan en wat zijn de kenmerken?

door | feb 1, 2017

Dieren kunst bestaat al zo lang de mensheid kan tekenen. Het voornaamste doel van het tekenen van dieren op rotswanden in de oudheid lag waarschijnlijk bij het waarschuwen van voorbijgangers voor gevaarlijke dieren in het gebied en niet zo zeer bij het artistieke aspect. Dit neemt niet weg, dat ook deze vorm van dieren kunst nog steeds erg gewaardeerd wordt bij grote groepen mensen.

Animaliers

Schilders die zich specialiseren in het schilderen van dieren, worden Animaliers genoemd, een mooie naam voor het Nederlandse woord dierenschilders. De Franse term Animalier stamt uit de 19e eeuw. De benaming ontstond nadat verschillende kunstenaars besloten zich volledig te wijden aan het uitbeelden van dieren. Vooral rond 1850 werden dieren ongekend populair in schilderijen. Enkele bekende Nederlandse en Belgische dieren kunst schilders zijn Edwin Henry Landseer, Briton Rivière en Henriette Ronner-Knip.

Dieren kunst - twee dolfijnen
Bijzondere kenmerken van dieren schilderijen

Omdat dieren schilderijen al erg lang bestaan, zijn de kenmerken van dieren schilderijen divers. Je kunt dieren schilderijen kopen in verschillende genres, zoals:

  • Portretten
  • Stillevens
  • Landschappen
  • Historische schilderijen
  • Stadsgezichten
  • De wereld onder water, zoals het schilderij ‘Twee dolfijnen’ hierboven.

Dieren kunst - jong rund
De rol van de dieren

Soms voert het dier de hoofdnoot in het schilderij, soms heeft het juist een wat meer lugubere rol. Zo kun je prachtige schilderijen maken van bijvoorbeeld gezelschapsdieren, of wilde dieren. Maar er bestaat bijvoorbeeld ook dieren kunst waarin oude wetenschappelijke dierproeven centraal staan. Ook binnen de thema’s sport en vermaak kunnen dieren voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan paardenraces, circusdieren en stierengevechten. Ook de visserij, het boerenleven en last- en werkdieren zijn gewilde onderwerpen voor dieren schilderijen. Naast het schilderij ‘Jong Rund’ dat hierboven staat afgebeeld, heeft Betaalbare Kunst nog een aantal andere boerderijdieren in het dieren schilderijen assortiment.

Abstracte of moderne dieren kunst kopen

Omdat dieren altijd ongekend populair zijn bij het publiek, leeft de interesse voor dierenschilderijen nog altijd voort. Ook abstracte en moderne kunstenaars kiezen dieren regelmatig als object voor hun schilderijen. De dieren worden vorm gegeven in gekleurde vakken, zoals bijvoorbeeld het schilderij ‘Leon’ dat je hieronder ziet.

Dieren kunst - leon
Hedendaagse dieren kunst is vaak kleurrijk, zodat je een speels effect krijgt op de muur van je keuze. Als je een dieren schilderij wilt kopen, kan het schilderij een echte aanvulling worden op je interieur. De kleurrijke leeuw die bovenaan deze blog staat afgebeeld is een echte oppepper voor iedere huiskamer.

Galerie Betaalbare Kunst

Als je dieren schilderijen wilt kopen, kun je zoals altijd terecht op de webshop van Betaalbare Kunst. Op onze webshop kunt je al onze schilderijen en kunstenaar vooraf bekijken, veilig winkelen en gebruik maken van de ‘maand op zicht’ regeling.

Wil je je gekozen kunstwerk liever eerst in het echt gezien hebben, voordat je besluit om tot een aankoop over te gaan? Dat kan ook! Betaalbare Kunst heeft een galerie aan de Bink 36 in Den Haag. In deze nieuw geopende galerie vind je alle schilderijen uit ons assortiment die we op dat moment op voorraad hebben. Ook in Leiderdorp en Eindhoven is op mogelijk om op afspraak kunstwerken te bekijken.

0 reacties

Een reactie versturen