Bruggen in kunst: de symboliek & de 4 mooiste schilderijen

Bruggen in kunst: de symboliek & de 4 mooiste schilderijen

by Nienke, 18/05/2018

Is het je wel eens opgevallen dat er heel veel schilderijen van bruggen zijn gemaakt? Ons wel! En niet alleen van bruggen in Nederland, maar over de hele wereld. Bruggen zijn dankbare inspiratiebronnen voor kunstenaars, al eeuwen lang. Ze hebben dan ook een zekere symbolische betekenis.

In deze blog vertellen we je meer over de symboliek achter ‘de brug’ en delen we onze top 4 bruggen in kunst.

De symboliek achter de brug

Al sinds de eerste boomstam over een riviertje werd gelegd schuilt er een bepaalde symboliek achter bruggen. De vaak imposante bruggen hebben letterlijk bruggen geslagen tussen volken en culturen. Tegenwoordig is een leven zonder bruggen en viaducten ondenkbaar: we hebben ze in een land als Nederland hard nodig om mobiel te kunnen blijven.

In de geschiedenis hebben verschillende bruggen een grote rol gespeeld in het bij elkaar brengen van mensen en culturen, maar ook in negatieve zin speelden bruggen vaak een hoofdrol. Denk aan operatie Market Garden in 1944, waarbij het de geallieerden niet lukte om een laatste brug bij Arnhem te veroveren en dat het begin van de hongerwinter in Nederland betekende.

Niet alleen het feit dat bruggen een grote rol hebben gespeeld voor de menselijke ontwikkeling maakt het fenomeen een aantrekkelijke inspiratiebron voor kunstenaars, ook de gigantische concunstructies van de bruggen zijn dankbaar schildermateriaal. Hoe imposanter het bouwwerk, hoe interessanter voor de kunstenaar.

Bruggen in Nederland

Ook in Nederland zijn een aantal indrukwekkende bruggen aangelegd. Wat dacht je van de beroemde Erasmusbrug in Rotterdam? Of de grachtengordel in Amsterdam, vol met kleine bruggen? Voorbeelden van toonaangevende, Nederlandse architectuur die uiteraard ook kunstenaars hebben geïnspireerd. De volgende kunstwerken zijn voor een goede prijs te koop via onze website.

Erasmusbrug

Erasmusbrug

Erasmusbrug

De Erasmusbrug in Rotterdam is misschien wel de bekendste brug van Nederland. Het bouwwerk over de Maas verbindt verschillende delen van Rotterdam, is 802 meter lang en werd in 1996 geopend. Dit decoratieve schilderij, dat gemaakt is van olieverf op doek, toont een abstract beeld van de brug.

Amsterdamse bruggen

Amsterdamse Bruggen

Amsterdamse grachtengordel

De Amsterdamse grachtengordel; wie kent het niet? Vanuit de hele wereld komen hordes toeristen naar onze hoofdstad om de Amsterdamse bruggen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Sinds 2010 staat de grachtengordel zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het glasschilderij ‘Amsterdamse Bruggen’ is dan ook een populair werk voor aan de muur.

Buitenlandse bruggen

Natuurlijk zijn er ook heel veel bekende bruggen in het buitenland. Alleen al in Amerika zijn er talloze iconische bruggen te vinden. De gigantische constructies zijn niet voor niets grote en bekende toeristische trekpleisters. Uiteraard verkopen wij ook betaalbare kunstwerken met buitenlandse bruggen in de hoofdrol!

Brooklyn Bridge by night

Brooklyn Bridge by Night

Brooklyn Bridge

Wereldberoemd is ook de Brooklyn brug in New York. Een hangbrug over de East River, die Brooklyn verbindt met Lower Manhattan. De 1,8 kilometer lange brug, die in 1883 werd gebouwd, is iconisch voor the city that never sleeps. Dit fotokunstwerk van de Brooklyn Bridge in het donker is ideaal voor aan de muur in een modern interieur!

Tsing-Ma Bridge

Tsing-Ma bridge in Hong Kong

Tsing-Ma bridge

De Tsing-Ma bridge ligt in Hong Kong en is de verbinding tussen de stad Hong Kong en het eiland Lantau, waar onder andere het nieuwe vliegveld en Disneyland Hong Kong zich bevinden. De brug telt twee lagen; de bovenste laag heeft drie rijbanen in elke richting en de onderste laag heeft een dubbel metrospoor. De brug werd geopend in 1997 en is, als je het aan ons vraagt, erg fotogeniek! Het fotokunstwerk geeft een geweldig grootstedelijk gevoel!

Op zoek naar betaalbare kunst?

Zoals je hebt kunnen zien in deze blog zijn bruggen er in alle soorten en maten. Al eeuwen zijn de imposante bouwwerken voer voor kunstenaars en dat zal ook nog wel even zo blijven. Ook geïnspireerd geraakt door bruggen in Nederland of het buitenland? Op onze website vind je de mooiste kunstwerken van bruggen, waaronder de in deze blog aan bod gekomen werken, voor een betaalbare prijs. Neem snel een kijkje in ons ruime assortiment!

Geen reacties


Reageer

Je emailadres zal niet worden weergegeven. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Je kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Recente berichten

Back to Top