Kun jij abstracte kunst herkennen?

door | sep 13, 2016

Abstracte kunst en figuratieve kunst zijn veelgebruikte termen binnen de creatieve sector om kunstwerken te beschrijven. Vind je het leuk om mee te kunnen praten met andere liefhebbers, maar heb je geen idee hoe je abstracte kunst kunt herkennen? De volgende kenmerken helpen je op weg.

Abstracte kunst, de definitie

Als je abstracte kunst opzoekt in het woordenboek, lees je de volgende definitie:

Abstracte kunst is kunst die de overeenkomst tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid vermijdt.

Een abstract kunstenaar geeft niet de realiteit weer, maar werkt in vormen, lijnen en kleuren. Of hij probeert met speciale materialen zijn emoties uit te drukken. Dat in tegenstelling van de figuratieve kunstenaar, die juist een realistisch beeld probeert te scheppen. Een schilder kan bijvoorbeeld met een abstract schilderij de oervorm van een voorwerp weer geven. Abstracte kunst is onderdeel van de categorie Moderne kunst.

Het ontstaan van abstracte kunst

Wetenschappers zijn het niet eens over het ontstaan van abstracte kunst. Sommigen beweren dat abstracte kunst stamt uit de prehistorie, want kunstvondsten uit die tijd wijzen dat uit. Anderen zeggen dat dat niet kan, omdat er toen nog geen voorwerpen waren om te schilderen. Het is een feit dat tot eind 19e eeuw figuratieve kunst veel belangrijker was dan de abstracte. Vanaf de jaren ’80 in die eeuw, begonnen schilders steeds meer met verftoetsen te werken. Het effect is dan hetzelfde als bij het schilderij ‘Bright Light’ uit de collectie van Betaalbarekunst.

abstract_bright_light

Begin 1900 schilderde Paul Cézanne de eerste echt erkende abstracte werken. Tal van schilders zijn Cézanne gevolgd in de abstracte stijl. Denk aan Mondriaan, Gauguin en Kandinsky. Elk van hen had een eigen boodschap die ze door middel van hun schilderijen wilden uiten. Mondriaan zocht naar de oervorm van dingen en Gauguin noemde zijn kunst ‘abstractie van de natuur’ en koppelde er zijn emoties aan. Kandinsky zocht in objecten altijd naar het goddelijke en bovennatuurlijke.

Idealisme als rode draad

De vroegere abstracte kunstenaars waren rasechte idealisten. Ze hoopten met hun werk een voorbeeld te zijn voor de maatschappij. Daardoor zou er een mooiere en harmonieuzere wereld ontstaan. Binnen abstracte kunst zijn grofweg twee grote stromingen:

Abstract expressionisme

Schilders uiten steeds vaker hun emotie. Het schilderproces is belangrijker dan het uiteindelijke resultaat. Het directe intuïtieve handelen staat centraal. Dit komt deels overeen met de Cobragroep, die zich ook vooral bezig hielden met action-painting. Zij probeerden altijd nog wel signalen in hun schilderijen te vinden, waarmee het onderwerp aangetoond kon worden. Een voorbeeld hiervan is ‘Tien Klaprozen’, een tijdloos abstract schilderij uit onze collectie, waarin de rozen nog wel te herkennen zijn.

schilderij_10_klaprozen

Geometrische abstracte kunst

Deze stroming richt zich op lijnen en basisvormen. In veel schilderijen komen geometrische figuren terug, zoals vierkanten en driehoeken. De bekendste geometrische schilder is Mondriaan. Een schilderij wordt gezien als een bevroren beeld, zonder bovenkant, onderkant of zijkanten. Een mooi voorbeeld van geometrische abstracte kunst uit de collectie van Betaalbarekunst is ‘Crazy Cirkels’.

schilderij_crazy_circles_groot

Tijdloos

Abstracte kunst is tijdloos. Ben je in het bezit van een abstract schilderij, dan kan je het jaren laten hangen, zonder dat het gaat vervelen. Het staat leuk in werkruimtes, maar kan ook de woonkamer of slaapkamer een speelser uiterlijk geven. Ben je op zoek naar een abstract schilderij? Bekijk dan eens onze collectie en ontdek dat mooie kunst niet duur hoeft te zijn.

Wat is jouw mening over abstracte kunst, ben je een liefhebber of juist niet? Kun je vertellen wat je er zo in aantrekt of juist afstoot? Geef hieronder je reactie!

Uitgelichte kunstwerk: Beam

0 reacties

Een reactie versturen

De waardering van www.betaalbarekunst.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 1865 reviews.